Klassieke madeleines

Desmond Dessert, Hapjes Leave a Comment

In Parijs zijn wij verliefd geworden op de heerlijkste madeleines die we bij een kleine pattisierzaakje hadden gevonden. Een heerlijk zacht cakeje met smeuïge smaak waar je er zo 10 van achter elkaar op zou kunnen eten. Na wat puzzelen kwamen uit door in onze variant wat amandelextract te doen voor de smaak, omdat amandelmeel toch niet hetzelfde smeuige effect had dat we wilden. Naast dat de cakejes heerlijk smaken zijn ze ook nog eens redelijk makkelijk te maken als je alle stappen goed volgt. Voor extra smaak hebben wij een variant gemaakt met citroenrasp, citroensap en amandelextract door het beslag wat het naar ons idee zo dicht mogelijk bracht bij de madeleines die wij in Parijs hadden. Laat ons weten hoe jij ze het liefst eet en waar jij ze het lekkerst gehad hebt.

 

————

Madeleine-09

Madeleines
30 porties

Ingrediënten
180g roomboter
1 vanillestokje
180g bloem
4 eieren
150g suiker
20g basterdsuiker
20g honing
5 g bakpoeder
1 theelepel vanille extract
2 theelepels amandelextract
rasp van 1 citroen
1/2 eetlepel citroensap
1 mespunt zout
madeleine vorm
Instructies
Pak een klein steelpannetje met dikke bodem en doe hierin de roomboter. Smelt deze langzaam op middelhoog vuur. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en haal het merg eruit. Doe dit in het pannetje met het lege vanillestokje en laat smelten tot er wat bubbels opkomen en het lichtbruin kleurt. Zet hierna het vuur uit en laat van de pit even kort afkoelen.

Madeleine-12
Pak 2 beslagkommen en meng in 1 de eieren, suiker, basterdsuiker, honing, citroenrasp, citroensap, vanille extract en amandelextract. Meng in een andere kom het bakpoeder, bloem en zout en meng dit terwijl je meteen garde roert door het eibeslag. Voeg hierna in een dun straaltje de afgekoelde gesmolten boter toe tot alles gemengd is. Laat dit deeg 20 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm je oven voor op 170℃. Pak de madeleine vorm en smeer in met een dun laagje olie. Zeef hier voorzichtig wat bloem over en klop hierna uit boven een wasbak om alle overtollige bloem eraf te halen. Dit laagje bloem zorgt voor een betere bruining van de madeleines. Haal het beslag uit de koelkast en doe een kleine eetlepel beslag in het vormpje. Zorg dat je niet teveel beslag in de vorm doet, deze loopt nog uit en zal ook rijzen in de oven. Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 10 minuten. Het lastigste is zien hoe goed ze zien, maar uit de oven zullen ze nog iets droger worden dus laat ze zeker niet te lang erin zitten. Wij wisselde af met eerst 14 minuten en toen 12, maar bij 10 minuten kregen wij zelf toch de lekkerste madeleines. Laat ze minimaal 10 minuten afkoelen en serveer ze met bijvoorbeeld lemon curd en besprenkel ze met wat poedersuiker. Eet smakelijk!
 Madeleine-10 Madeleine-06 Madeleine-03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.